Skip to main content

Er du nysgerrig efter, hvad der får mig til at bruge op til 10 timer om ugen på at lytte til podcasts, eller ønsker du selv at komme i gang med dette medie? Så læs videre her.

Jeg er vild med podcasts! Min mand vil muligvis sige, at jeg har et misbrug, og jeg bruger da også 5-10 timer om ugen på dette medie, hvor jeg enten sidder i sofaen og spiller Candy Crush (ja det gør jeg!), kører bil, eller vader rundt i huset og ordner nødvendige tasks som vasketøj, opvask og rengøring – i en indadvendt opmærksomhed på det, der kommer i mine ører via de beskedne apple-ørebøffer, som følger med enhver iPhone. Lyd-fashionista er jeg således ikke, bare jeg kan høre, hvad der bliver sagt, og nogle gange ikke alt for tydeligt med smaskelyde som DR’s optagelser har tendens til at fremhæve lidt for tydeligt…

Men lad mig dele nogle af de podcasts, som jeg holder af. For nemheds skyld vil jeg opdele dem i tre kategorier:

  1. Dem der giver mig inspiration til mit arbejde inden for it og digitalisering
  2. Dem, der giver mig inspiration til personlig udvikling og livet som selvstændig
  3. Dem der bare er sjove og underholdende

I den første kategori finder vi den podcast, som jeg har fulgt længst, sådan circa 6 år. Det er Elektronista, som er en dansk radioudsendelse, der har kørt på Radio24syv siden 2011. Værten er Christiane Vejlø, som hver uge har en ny gæst i studiet, som hun interviewer om teknologiske trends og andet, der rører sig inden for digitalisering – set fra et forbrugerperspektiv. Elektronista er en god begynder-podcast, som har bred appel til alle, der forbruger teknologi. Til gengæld er der ikke så meget nyt under solen, hvis du, som jeg, arbejder professionelt med it og digitalisering. Jeg lytter dog stadig til den – og bruger den især til at få inspiration til, hvem jeg skal følge på andre medier, fx LinkedIn plus inspiration til nye apps, idet hver udsendelse slutter af med en app-befaling fra gæsten.

En anden podcast, som jeg vil fremhæve i denne kategori, er TechTopia. Ingeniørforeningen IDA står bag denne podcast, som har Henrik Føns som vært. Hans bas-stemme er i sig selv en fornøjelse at lytte til – uanset budskabet… TechTopia er forholdsvis ny – har udgivet hver uge siden september 2017. TechTopia er emne-fokuseret, hvor Elektronista er gæst-fokuseret. Hver udsendelse har således et bestemt emne, som der dykkes ned i – fx bitcoins, kunstig intelligens, VR eller kvinder i IT. Jeg bruger denne podcast til at lære om, hvordan nye teknologier bruges på nye kreative – nogle vil sige disruptive – måder.

I den anden kategori har jeg podcasts, som giver mig inspiration til personlig udvikling og livet som nystartet selvstændig. Her har jeg flere podcasts på min subscriptions-liste, hvoraf jeg vil fremhæve to – en dansk og en udenlandsk:

Den danske er Generation Freelance, som firmaet Worksome står bag. Den handler om fremtidens arbejdsmarked og moderne karriere, og er øre-guf for en nystartet freelancer som mig.

Den udenlandske, som jeg vil fremhæve, er den skæve Uncomfortable is OK. Her guider værten Chris Desmond lytteren igennem interviews og meningsudvekslinger, hvor omdrejningspunktet er det, der bringer gæsten ud af sin “comfort zone”. Denne vinkel giver overraskende personlige bud på gæsternes drivkraft og formåen, og giver inspiration til at turde være i det “ukomfortable”. Hør den!

Den tredje kategori af podcasts, som jeg lytter til løbende, er af ren underholdende karakter – som din favorit Netflix-serie. Her er to underkategorier – de løbende ugentlige udgivelser – og de afgrænsede radio-dokumentarer som fx Forsvundne Katte af Politikens Third Ear. Her vil jeg fremhæve to løbende udsendelser, som er på min absolut must-hear-liste HVER uge. Jeg går simpelthen ikke glip af et eneste afsnit af disse to herlige programmer, som begge udgives på Radio24syv. Den ene er – naturligvis – Den korte Weekendavis (indtil årsskiftet 2017/18: Den korte Radioavis). Her bliver ugens politiske og kulturelle begivenheder spiddet af de satiriske karakterer Rasmus Bruun og Kirsten Birgit Schøitz Kretz Hørsholm, flankeret af de undertippede bipersoner Zissel og Speaker-Allan. Det er humor og samfundssatire på højt, højt plan – bare hør det!

Den anden, jeg vil fremhæve, er Det vi taler om. Dette er ugens sladderprogram, hvor værten Ditte Okman med et skiftende panel af kulørte personligheder, lader sladderen flyde i æteren. Det er et perfekt fredags-program, og det fede er, at alle personer i panelet på den ene eller anden måde har prøvet at være i mediernes vridemaskine. Det gør dem ekstra bramfrie og “uden filter” – they don’t give a shit…!

Jeg kunne have valgt at fremhæve andre af den liste af 15-20 podcasts, som jeg følger – mere eller mindre stringent. Mit råd, hvis du gerne vil igang med podcasts, er, at downloade en god podcast-app. Jeg bruger selv den gratis CastBox (IOS), men der findes rigtigt mange andre, som sikkert også er gode – nogle koster, andre er gratis. Prøv dig frem. Derudover vil jeg anbefale at finde en aktivitet, som du kan udføre imens du lytter. Personligt har jeg ikke temperament til blot at stirre ud i luften, mens jeg lytter – jeg har særligt brug for at aktivere mine hænder. Her fungerer huslige gøremål og Candy Crush som sagt glimrende for mig. Hvis du pendler, strikker eller går tur med hunden, kan det også være alletiders aktiviteter sideløbende med podcasts.

Jeg håber, at du har fået lyst til at kaste dig ud i at lytte til podcasts, og jeg vil meget gerne høre fra dig, hvis du har nogle podcasts inden for mine tre foretrukne kategorier, som du kan anbefale – lad os sammen udvide horisonten!

Leave a Reply